Home   Brievenrubriek   Medewerking   Vragen   Onderhoud site   Links   Bronnen   Contact   Auteursrechten   Alle fotoalbums

Een dag in de 'pijler'van Moeder de Vrouw-Limburgse mijnen

 

limburgse mijnen Bron Steenkool 1947 Staatsmijnen

In het vroege licht van de morgen wordt door Moeder van Eyk aardappelen geschild. Dat is geen vijf minuten werkje want viertien gezonde eters kunnen wel enkele kilo's aan.

 

En terwijl de huisvrouw het eten op zet doet dochter Mia een aanval op de schoenen. Zij kent het recept zuinig met de schoensmeer en forse streken met de borstel.

 

De maaltijd staat op het vuur en dus kan eens aan de was worden begonnen. Annie spoelt en wringt: moeder zorgt dat alles netjes op lijn komt. Maar er word gebeld.

 

'Morge, Kuip" zegt moeder en 'hier hebt U het vrachtje weer" zegt de bakker van der Kuip, die zijn tien broodjes netjes heeft opgestapeld.

 

En nu zal Annie, die klaar is met de was helpen om de broodtoren om te zetten in stapels belegde boterhammen.

 

Vader van Eyk is inmiddels uitgeslapen, na de nachtdienst op de Emma, eerst lekker fris scheren, dan smaakt het eten beter.

 

Een kleine tafel voor een groot gezin en daarom eten in twee ploegen.De kleintjes hebben hun buik al vol.

 

 

Ze spelen vanmiddag binnen en moeder Rosa blijft er even bij staan kijken. Maar erg lang duurt dat genoegen niet.

 

Na de maaltijd wacht in de keuken de afwas. Veertien mensen kunne aardig wat bordjes vuil maken ! Een van de meisjeshenteert de spoelkwast en moeder droogt af

 

Als de was droog is, neemt Annie de strijkbout ter hand en moeder kan daarna het schone goed weer opbergen. Zo kun je bij moeder de beste huishoudcursus volgen.

 

Na de was is de verstelmand  gewoonlijk vol. Liesje heeft het dus druk met naaien en verstellen. Moeder laat haar zien hoe ze met de naaimachine moet omgaan.

 

En Rina leert hoe je een kous breit. In zo'n grote familie is er altijd een van de kinderen om te helpen of om te leren.

 

 

 

Daar gaan ze naar bed: Bertha en Piet, Rina, Margriet en Emmy. "Opgeruimd staat netjes" zeggen de ouderen, nu krijgen wij ook even rust' .

 

 

limburgse mijnen Bron Steenkool 1947

Staatsmijnen

 

Vader van Eyk bij de kachel tot zijn dienst weer begint. Moeder neemt de breikous ter hand Hr "schicht " is bijna ten einde.