Home   Brievenrubriek   Medewerking   Vragen   Onderhoud site   Links   Bronnen   Contact   Auteursrechten   Alle fotoalbums

Limburgse mijnen 

Ploegen en ploegendiensten

 

 

Houtploeg

Vulploeg 

Blaasploeg

Stutploeg

Roofploeg

Zinkploeg

 

Er werd met ploegen gewerkt op de mijnen iedere ploeg had zijn penning,aan de vorm van de penning wist je of het dag, middag,of nachtdienst was. Iedere mijnwerker had drie penningen met hetzelfde nummer ,als je ondergronds ging moest je deze penning afhalen bij de portier in de penningen boet, als de penning van een bepaalde mijnwerker weg was wist men dat hij ondergronds was, bij einde dienst moest je de penning weer ophangen bij de portier, en wist men dat je naar huis was. Ik heb hieronder de penningen afgebeeld,klik erop en ze worden vergroot.

Er bestond ook een tussendienst , deze tussendiensten werden veelal gebruikt op werkplekken waar snel vooruitgang geboekt moest worden,en vond de afwisseling van de ploeg plaats op de werkplek, deze ploegen werkten dan 6 uur en dat met 4 ploegen per dag zodat er op deze werkplek 24 uur aaneen stuk  door gewerkt werd voor vooruitgang te boeken, meestal werkten men hier ook in een akkoord, hoe meer meters gemaakt werden, des te beter kreeg men beter betaald .

Zo waren er verschillende ploegen die een bepaald stuk werk deden ondergronds ,hiernaast in de kolom ploegen heb ik enkel ploegen met naam benoemd.    

Klik hier voor de foto's

Heeft u nog penningen stuur mij de foto's dan kan ik ze plaatsen